Biografie

BIOGRAFIE CORRY EN DE REKELS

 

Corry Konings, woonachtig in St. Willibrord, van beroep kapster, is nog maar 16 jaar als zij toetreedt tot het dansorkestje De Rekels. Aangemoedigd door platenhandelaar Ries Brouwers, eveneens uit St. Willibrord, gaat ze voorzingen bij Pierre Kartner, op dat moment talentscout bij Dureco. Pierre Kartner besluit dat hij een lied voor de argeloos ogende Corry zal schrijven.

 

1969

Omdat er voorzichtig moet worden omgegaan met het beschikbare budget, aarzelt Dureco aanvankelijk een plaat van deze onbekende groep uit te brengen, maar wanneer Ries Brouwers zich garant stelt de gehele persing van 500 stuks af te nemen, gaat Dureco akkoord. Nog diezelfde dag verkoopt Brouwers zijn gehele voorraad door aan een platenhandelaar uit Etten-Leur, waar een aantal van de Rekels woonachtig is. Bliksemsnel laat Dureco de plaat bijpersen en een succes is geboren. Zonder enige vorm van promotie schiet “Vaarwel ik zal geen traan meer om je laten” op 2 augustus 1969 de top 40 in en zal daar 10 weken blijven staan. De eerste top 10 hit van wat later de succesvolste Nederlandstalige formatie ooit blijkt. Van de single werden er naar schatting circa 45000 verkocht. De tweede single “Mijn stil verdriet” doet het nog beter en de groep mag haar tv-debuut maken in het populaire programma Mik, van de “Boertjes van Bûten”.

 

1970, Huilen is voor jou te laat

Vanwege de succesvolle voorgaande singles wordt er een lp opgenomen, “Corry en de Rekels 1”, die zowel de gouden als de platina status bereikt. Op 23 februari 1970 wordt onder de productionele leiding van Kartner “Huilen is voor jou te laat” opgenomen in de MC Studio te Nederhorst Den Berg. Zonder het zelf nog te beseffen zullen ze hiermee popgeschiedenis gaan schrijven, want de single zal uiteindelijk uitgroeien tot de grootste Nederlandstalige hit aller tijden. De plaat domineert 41 weken lang de Top 40 en wordt daarmee de langst genoteerde Nederlandse single ooit, een succes dat tot op de dag van vandaag nog door geen andere act is geëvenaard.

 

Goud en platina

Corry en de Rekels zijn niet meer weg te denken uit de populaire lichte muziek. Naarstig wordt er getracht de kern van het succes bloot te leggen. Feit is echter dat zo’n enorm succes zich niet laat verklaren. Wat overblijft is het feit dat Corry een zangeres is van het Nederlandse levenslied. Ongetwijfeld zullen de aparte Rekelsound en de opvallende tweede stem van Kartner, die zo overduidelijk aanwezig is in alle liedjes, hebben bijgedragen aan het enorme succes, maar het is toch vooral de aparte blik van Corry zelf, die droef de camera in blikt, alsof ze het allemaal aan den lijve heeft ondervonden.

 

Ook hun tweede lp “Corry en de Rekels 2” scoort wederom goud en platina. In 1970 bezet “Huilen is voor jou te laat” de nummer 1 positie in het jaaroverzicht van de Veronica Top 100, zoals in datzelfde jaar ook hun lp “Corry en de Rekels 2” nummer 1 haalt in de LP Top 100 van Radio Veronica. Inmiddels komt de opvolger van “Huilen is voor jou te laat” uit, “Rozen die bloeien”. Deze single is een waardige opvolger en behaalt de nummer 4 positie in de Top 40. NCRV TV brengt zelfs een documentaire over het niet te verklaren succes van Corry en de Rekels.

1971

In de zomer van 1971 wordt de single “Zonder het te weten” uitgebracht. Wederom een enorm succes. In november 1971 brengt de groep de kerstsingle “Hoog daar aan de hemel” uit. Deze opname was al een jaar op de plank blijven liggen, maar op veler verzoek alsnog als single uitgebracht. Ook dit nummer was een schot in de roos en werd uitgeroepen tot alarmschijf bij Radio Veronica. De derde lp “Corry en de Rekels 3” wordt begin december 1971 groots uitgebracht en haalt bij voorintekening al de gouden en platina status. Een landelijk opgezette, promotionele actie bij de platenzaken, ondersteund door een groot landelijk ochtendblad, telt anderhalve week voor release de dagen af: “Nog 10 nachtjes slapen en dan, de nieuwe lp van Corry en de Rekels”, enz. Het effect mist zijn doel niet. Op de dag van de release drommen de mensen voor de deur en vliegt het album binnen een mum van tijd 150.000 keer over de toonbanken.

 

1972 – Uit elkaar

Dan duikt er in het vroege voorjaar van 1972 het gerucht op dat al langere tijd de ronde doet, de groep zou uit elkaar gaan. Ontkenning alom, promotieman Hans Willbrink van Dureco heeft zijn handen vol aan het ontkrachten van de hardnekkige geruchten. De single “Igorowitschj” wordt met groot vertoon uitgebracht, voor de promotie wordt zelfs de hoes voorzien van een in het Russisch bedrukt opschrift. Ook deze single wordt weer een hit. Dan, in april 1972, komt toch de bevestiging van het gerucht dat al zo lang de ronde deed, Corry en de Rekels gaan definitief uit elkaar.

 

 

Op 30 juni 1972 zal de groep in de huidige samenstelling ophouden te bestaan. Hun laatste single “Dagen en nachten” is voorzien van een sticker met de kreet “Allerlaatste hitsingle”. Hiermee komt een einde aan de duizelingwekkende combinatie Corry en de Rekels. Als oorzaak van de breuk wordt door de Rekels de verloofde van Corry Corry aangewezen. Hij zou zich teveel hebben bemoeid met de carrière van zijn vriendin. Volgens Corry is de breuk grotendeels te wijten aan het jaloerse gedrag van de echtgenotes van de Rekels. Hoe het ook zij, het boek is uit! Vier jaar lang hebben ze onafgebroken de hitlijsten gedomineerd en zal er een gat van jewelste gapen in showbusiness.

 

 

Zaal Den Duyl te Raamsdonkveer zal de plaats zijn waar op 30 juni 1972 definitief het doek zal vallen.

 

Solocarrière

Op 1 juli 1972 wordt in het Lido in Waalwijk de aftrap gegeven van de solocarrière van Corry Corry, het orkestraal gearrangeerde nummer “Jij hebt mij bedrogen” is de eerste van een lange reeks solohits die de zangeres tijdens haar – tot op de dag van vandaag – durende carrière op haar naam weet te zetten.

 

 

Enkele hits uit het begin van haar solocarrière zijn: Ik krijg een heel apart gevoel van binnen, Jij weet toch wel wat liefde is, Hoe je heette dat ben ik vergeten, Je moedertje en Adios amor.

 

Corry heeft ook een kleine filmrol op haar naam staan: In 1974 speelde ze zichzelf in de film De vijf van de vierdaagse. Ze treedt op tijdens een Vierdaagse-feest waar enkele van de hoofdpersonen uit het verhaal naartoe gaan. Ze zingt het speciaal voor de film door Pierre Kartner geschreven lied Breng mij nog eenmaal naar huis. Later heeft ze nog een paar regeltjes tekst in een onderonsje met John Kraaykamp.

In 2004 kwam Corry nog eenmaal met De Rekels bij elkaar voor een reünie.

In 2009 gaf Corry een jubileumconcert op het Chasséveld in Breda.

 

In 2011 baarde Corry opzien door de titelsong voor de film New Kids Nitro in te zingen. Het nummer heette Hoeren neuken nooit meer werken. Nadat de single een succes werd en onderscheiden werd als beste filmhit van dat jaar, verscheen er al gauw een Duitse versie, getiteld Huren Bumsen Nie Mehr Schuften. Het opmerkelijke nummer zorgde in de (sociale) media voor veel heel discussie.

 

Het nummer Huilen is voor jou te laat uit 1970 stond vier decennia lang in de top 10 van meest succesvolle hits uit de Nederlandse Top 40. In 2011 werd het lied ingehaald door Rolling in the Deep en later door Pharrell met Happy en viel het buiten de top 10. Inmiddels is Huilen ook niet meer de grootste Nederlandstalige hit uit de geschiedenis. Dit is nu Ik neem je mee van Gers Pardoel.

 

In 2018 verbaasde Corry iedereen in Nederland opnieuw door mee te doen aan het tv-programma Expeditie Robinson en uit te groeien tot de publiekslieveling van deze editie. Dankzij dit programma staat Corry sindsdien weer volop in de belangstelling van zowel de media als het publiek. Ook staat haar agenda weer vol met optredens in zowel Nederland als België.

 

In 2019 verraste Corry het publiek en de media opnieuw door een duetsingle in te zingen voor de Staatsloterij “Corry Koningsdag” met rapper Brownie Dutch.

 

Corry brengt nog steeds singles en cd-albums uit, o.a. Duizend maal aan jou gedacht, Buenos noches mi amigo, Morgen is alles weer heel anders en Olé Olá. Ze is een rasartiest en zeer populair bij zowel de Vlaamse als Nederlandse fans.

CORRY KONINGS BOEKEN?

Boek Corry nu voor jouw feest of evenement.